battrevard

Alla inlägg den 20 april 2014

Av battrevard - 20 april 2014 14:46

I Italien har man framgångsrikt inrättat ”Alternativvårds-sjukhus” som ett annat val för medborgarna jämsides med statens befintliga vård och sjukhus. Den Italienska staten betala för vård där, som för statlig sjukvård för medborgaren…medborgaren väljer alltså själv. - Kostdemokrati

 

https://www.facebook.com/groups/naturligvard/permalink/825152140847673/?stream_ref=2

Av battrevard - 20 april 2014 14:40

– Vem granskar egentligen den tredje statsmakten?

Denna fråga slog ner som en bomb i ett middagssällskap. Detta efter att våra medier så hjältemodigt kastat sig på Drottning Silvia för att hennes pappa varit nazist under eller före kriget.

Vi har tre pelare på vilket vårt samhällsbygge vilar. Den utövande makten som via folket utgår från Regering och Riksdag. Den dömande makten i våra domstolar via de av Riksdagen författade lagarna. Den tredje pelaren är den granskande makten, media i alla former.

Vi är väl alla helt överens om att de som sitter i regering och riksdag alla skall vara noggrant granskade och synade. Inpå kallingarna. Man får icke ens ha glömt att spola efter sig eller ha glömt att betala TV-licens.

Likadant med den dömande makten. Vi speglar polisens och rättväsendets alla skrymslen och hörn och av och till får någon rätt och frias efter felhantering i systemet. Bra så.

Sedan har vi den granskande makten, media, tidningar och journalister. Vem granskar och nagelfar deras TV-licenser, deras rattfyllerier eller att de misshandlat sin fru? Vem granskar vem som betalar en journalist för en ”hortext”…

Jag vet från mina år då jag arbetade med att ge ut en tidning för ett läkemedelsföretag att pengar betalades i kuvert utan avsändare till speciella journalister som råkade skriva om en ny medicin så snart den registrerats. Har man granskat vem som betalar journalisters fria resor för att prova nya bilar, mat och dryck på releasepartyn och så vidare.

En mycket känd journalist åkte på en av läkemedelsföretag betald resa och lät sig villigt bjudas på fri alkohol i baren. Är han till tillräknelig i ärlighet i uppsåt om han rapporterar om någon av det företagets mediciner?

Är det helt klart att en journalist, som varit nazist är neutral i sitt skrivande? Oavsett om han tillfullo klarar att skilja både kolon och semikolon. Eller om hon varit Maoist eller Stalinist.

Journalister brukar alltid hävda att journalistyrket är så dåligt ansett därför att man har som uppgift att granska makten. Men kanske också därför att man aldrig granskar media i deras kapacitet av att utöva tredje statsmakten.

Om ett statsråd inte har betalat TV-licens är det viktigare än om en journalist skriver om rättegångar och om brottsmål om han själv suttit av en månad för rattfylleri.

Om det nu är så att den enda makt näst statsministern som kan få en minister avsatt borde det inte vara rimligt att de som driver det drev som leder till avgången också syns vad gäller politiskt inställning och tidigare meriter. Huruvida man bjudits på resa av Lundin Oil eller medverkat på ett av företagets personalmöten som moderator.

När nu den granskande makten blivit kanske starkare och viktigare än den dömande makten och kanske lika mäktig som riksdagen, kanske borde man då starta ett eller flera forum. Kanske på Facebook eller någon hemsida. Där skrivande folks rätt till anonymitet skall vara lika skyddad som en journalists källa.


Nisse Simonson

Kirurg och föreläsare

 

https://www.facebook.com/groups/naturligvard/permalink/825150500847837/?stream_ref=2

Tidigare månad - Senare månad

Presentation


Facebookgruppen: Bättre vård för psykisk ohälsa.

Syftet med denna grupp är att lyfta fram alternativ till de som lider av psykisk ohälsa och som inte vill medicinera eller utsätta sig för elchocker.


Länkar

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<<
April 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards